Teljes kivehető fogsor

Teljes foghiány esetében ideális opció. A teljes protézis speciális műanyagból készül, néha fém elemekkel. Hagyományos rögzítés esetén a protézis a nyálkahártya csont alapján támaszkodik, és az arcizomzat, a vákuumhatás, a gravitáció és a rágónyomás tartja a helyén.
Teljes kivehető fogsor

Fogvesztések következtében csökken a rágóképesség, megváltoznak az étkezi szokások,  hangképzési és beszédzavarok léphetnek fel, valamint az arckarakter megváltozása miatt akár pszichés problémák is felléphetnek. Idősebb korban a falatok alapos megrágása rendkívül fontos, az egészséges gyomor-bélrendszer fenntartásához. A foghiány okozta rossz táplálkozási szokások súlyos emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. Teljes kivehető fogpótlással megelőzheti ezeket a problémákat.

Fogpótlások részei:

Alaplemez: rózsaszínű műanyagból készül. Fontos, hogy minél vékonyabb és simább legyen. Ez a rész érintkezik a legnagyobb felületen a nyálkahártyával, ez felel a helyben maradásért.

Műíny: rózsaszínű műanyagból készül, ez a rész tartja a műfogakat, valmint pótolja az állcsontgerincet. Ez köti össze a műfogakat az alaplemezzel.

Műfogak: szintén műanyagból készülnek, viszont színük különböző lehet. Fogszínkulcs segítségével a páciens kiválaszthatja, hogy milyen színű fogakat szeretne.

Fogpótlások anyagai:

A legtöbb esetben rózsaszín műanyagot használnak fogsorkészítésre, amely lehetővé teszi a fogsor állandó hordását. Sok esetben szükség lehet fogsorragasztó alkalmazására, amely növeli a pótlás stabilitását. A kivehető fogpótlásokat fogtechnikus készíti el fogorvos tervei, lenyomatai alapján. Anyaga szerint, valamint a rögzítés technikája szerint is több típust különítenek el. A kivehető fogpótlások mindegyike, szemben a rögzített fogpótlásokkal, eltávolíthatóak fogorvosi beavatkozás nélkül is.

A műfogsor megszokásához időre van szükség.

Az alsó műfogsor stabilitása általában kisebb, mint a felsőé, ennek megszokása általában tovább tart. Kezdetben úgy érezheti, hogy nincs elegendő hely a nyelvének, de ne aggódjon, ezt is megszokja viszonylag gyorsan.

A fogsor elkészülte után az első napokban csak puha, nem tapadó ételeket fogyasszon. Rágjon lassan és egyenletesen, így lassan hozzászoktatja a nyálkahártyát a műfogsor okozta enyhe nyomáshoz. Eleinte ne harapjon az ételből nagyot, inkább kisebb falatokat készítsen. A leharapást csak kivételesen jó szájadottság esetén tudja megtanulni, így nem minden fogsort viselő képes ezt elsajátítani. Kenyér, valamint alma leharapása esetén próbálja az ételt szilárdan hátrafelé a felső metszőfogakhoz nyomni, így helyén tudja tartani a fogsort.

Előfordulhat, hogy az új protézis egy-két helyen törni fogja az ínyét, fájdalmas sebeket okozva a nyálkahártyán. Ilyen esetekben a fogorvoshoz kell visszatérni, aki segíteni fog Önnek. Ilyenkor kisebb korrekciókra van szükség az új pótláson, azonban minden esetben keresse fel fogorvosát, amint ez a probléma felmerül. Kezdetben a beszéd is nehezen fog menni. Otthon, tükör előtt gyakorolhatja a beszédet, olvasson fel hangosan. 

Tartsa tisztán fogpótlását!

Nagyon fontos a protézis tisztán tartása, mivel a műfogsorra ugyanúgy rárakódik a fogkő és az ételmaradék, mint korábban a saját fogakra. Lehetőleg minden étkezés után, de legalább reggel és este tisztítsa meg fogpótlását műanyag körömkefével és szappannal, vagy mosogatószerrel, majd öblítse le vízzel. Csak megfelelő tisztítás esetén marad a pótlása hosszú távon újszerű. Nagyon jó tisztító hatása van a Corega nevű fogsortisztítónak. Fontos ezentúl puha fogkefével az íny és a nyelv tisztítása is.

Az állkapocsgerinc idővel sorvad, megváltoztatja alakját. Szükséges ezért, hogy időnként felkeresse fogorvosát, aki ellenőrzi a megfelelő illeszkedést. A rosszul illeszkedő fogsor ugyanúgy feltöri az ínyét, mint az új, fekélyt okozhat és gyorsítja a csont sorvadását. Ilyenkor szükséges lehet a fogsor alábélelése, vagy új fogsor készítése.

Új fogsor átadása után fogorvosa visszarendeli ellenőrzésre, amikor is a nyomási helyeken a protézist megigazítja. Semmiféleképpen ne próbálja saját kezűleg igazítani a pótlását, mert visszafordíthatatlan károsodást okozhat, valamint a legtöbb esetben ez a garancia elvesztését okozza.

Fontos, hogy ha új fogsora töri az ínyét, ne használja, de mielőtt fogorvosát felkeresi legalább fél napig viselje, mert csak így válnak azok a helyek láthatóvá, ahol esetleg igazítani kell.

Kapcsolódó áraink

 • Teljes kivehető akrilát fogsor
  119.000 Ft / állcsont

 • Teljes kivehető akrilát fogsor
  129.000 Ft / állcsont

  (fémháló illetve fémbetét erősítéssel)

 • Részleges fémvázas kivehető fogsor
  149.900 Ft / állcsont

 • Valplast / egyéb thermoplasztikus fogsor
  189.900 Ft / állcsont

 • Alábélelés
  23.000 Ft

 • Fogsor törésjavítás
  egyéni árszabás

  (+ fogak, kapcsok pótlása)

További Fogászati kezelések

Ingyenes konzultáció

Teljeskörű állapotfelmérést végzünk. Igény esetén árajánlatot is készítünk 10.000 Ft ellenében, ami az első kezelés árából levonására kerül.