Részleges kivehető fogsor

Amennyiben több, egymás mellett elhelyezkedő foghiányt szeretnénk pótolni, de a meglévő természetes fogak száma vagy teherbírása nem engedi meg a hagyományos fogászati híd használatát. Alapja egy fémlemez, amelyre a fogtechnikus által kialakított műíny és műfogak kerülnek.
Részleges kivehető fogsor

Mikor készítenek részleges kivehető fogpótlást?

A fogpótlás részleges, mivel vannak még megtartható fogak a szájban, ezek a fogak segítenek a fogsor helybenntartásában. A fogazat nagymértékben segíti a kivehető fogpótlás stabilitását, ezért minél több fog marad a szájüregben annál stabilabb a pótlás. Nagyon sokféle foghiány variáció létezik, éppen ezért az elkészíthető részleges fogpótlásvariációk is sokfélék. Előfordulhat, hogy 1 vagy több fogra fix pótlást is kell készíteni, hogy a fogak elbírják a készülő pótlásokat.

Anyaguk szerint két nagy típus létezik

Általában rugalmatlan és rugalmas fogsorokat különítenek el. A rugalmatlan fogsorok alapja fém, ami általában valamilyen ötvözet (kobalt-króm, nikkel-króm, stb.). Erre a fémvázra építik a rózsaszínű műanyag fogsort, ami szintén rugalmatlan. A fém adja a pótlás vázát, stabilitását, a műanyag az esztétikáját, valamint tartalmazza a fogakat. Leggyakrabban ilyen pótlásokat készítenek.

Valplast / Flexite (rugalmas) fogsor

Ez a fogsor nem tartalmaz fémet, speciális rugalmas anyagból készül, ez a Valplast, de más gyártók anyagait is használjuk, leginkább a Flexite-ot, de van TCS, Vertex. A fogsor könnyebb, kisebb kiterjedésű, mint a hagyományos kivehető fogpótlások. Sokkal könnyebb megszokni, a szájképletekhez jobban alkalmazkodik, valamint nagy előnye még törhetetlensége. A teljes pótlás ugyanabból az anyagból készül, a kapcsok is rugalmasak, kevésbé törik fel a nyálkahártyát. Első készülő kivehető fogpótlása esetén ezt a fogsort ajánlják. Anyaga miatt azonban drágább, mint a hagyományos.

A részleges pótlások részei:

 • Alaplemez (a nyálkahártyát borítja, általában fém)
 • Műfogak, műíny
 • Elhorgonyzás eszközei, lehet kapcsos, csúsztatós, teleszkópos vagy stéges
 • Amennyiben kombinált a pótlás fix részt is tartalmaznak, koronák, vagy hidak formájában. Ilyenkor csiszolni is szükséges a fogakat. Ezek a részek nem kivehetőek.

Az elhorgonyzás típusai:

Kapcsos pótlás: ezek a legrégebbi, legegyszerűbb és legolcsóbb megoldások, a kapcsok gyakran látszanak, azonban teljesen jól használhatóak.

Csúsztatós pótlás: ez már egy finommechanikai elhorgonyzási módszer, a csúsztatónak van egy anyai és egy apai része, ezért ehhez mindenféleképpen szükséges a maradék fogak előkészítése csúsztatós koronához. Ez a korona tartalmazza az apai, míg a pótlás az anyai részt (általában). Esztétikailag jobb megoldás.

Teleszkópos pótlás: kevesebb maradék fog esetén készítik ezt a finommechanikai pótlást. Lényege, hogy egy elsődleges fémkoronát ragasztanak a maradék fogakra, és ezekre kerül majd rá a másodlagos korona, amelyet a pótlás tartalmaz. A másodlagos koronák pontosan illeszkednek az elsődlegesre, így nagyon szoros kapcsolat alakul ki közöttük. Bonyolult a pótlás elkészítése, nagyfokú precizitást igényel.

A pótlások elkészültéig több hét is eltelhet, menete:

 • anamnézis, betegvizsgálat, tervkészítés, fogak előkészítése, első lenyomatvétel
 • második funkciós lenyomatvétel
 • harapási magasság meghatározása, ajkak alátámasztottságának ellenőrzése, fogszínválasztás
 • fogpróba
 • pótlás átadása, amennyiben szükséges ezután korrekció

Kapcsolódó áraink

 • Teljes kivehető akrilát fogsor
  119.000 Ft / állcsont

 • Teljes kivehető akrilát fogsor
  129.000 Ft / állcsont

  (fémháló illetve fémbetét erősítéssel)

 • Részleges fémvázas kivehető fogsor
  149.900 Ft / állcsont

 • Valplast / egyéb thermoplasztikus fogsor
  189.900 Ft / állcsont

 • Fogsor törésjavítás
  egyéni árszabás

  (+ fogak, kapcsok pótlása)

További Fogászati kezelések

Ingyenes konzultáció

Teljeskörű állapotfelmérést végzünk. Igény esetén árajánlatot is készítünk 10.000 Ft ellenében, ami az első kezelés árából levonására kerül.