Fogászati híd

A leggyorsabb megoldás foghiányra. Egy vagy több fog pótlására ajánlott hidat alkalmazni annak érdekében, hogy eltüntessük az esztétikai problémákat és helyreállítsuk a rágás és beszédfunkciót. A híd hídpillérre ragasztott koronából, és a hiányt pótló műfogakból áll.
Fogászati híd

Mi az a fogászati híd?

Fogászati hidat olyan esetekben készítenek, amikor egy, vagy több fog hiányzik a fogívből. Ilyenkor a foghiány melletti fogakat megfelelő technikával előkészítik, és ezekre az úgynevezett hídpillérekre ragasztják a pótlást.

A hidak kiterjesztése szerint több lehetőségről is beszélhetünk

Hagyományos fogászati hídnak nevezzük azt a hidat, amely csak a hiányt határoló fogakig terjed ki, tovább nem. Ezeket általában kisebb számú foghiány esetén alkalmazzuk. Amennyiben több fog is hiányzik a fogívből, úgy készíhetünk szabad végű fogászati hídakat. Ebben az esetben a híd továbbterjed a hídpilléren, a legutolsó hídtag nincsen fogra ragasztva.

Hídpótlások készülhetnek implantátumokra is

Implantátumokat használhatunk hídpótlások elhorgonyzására is. A fogászati implantátum egy műgyökér, amelyet a hiányzó fogak helyére ültetnek be. Egyszeres foghiány esetén, a becsontosodás után készíthetünk implantátumra egyszeres koronát is, de nagyobb foghiányok esetén nem szükséges minden egyes hiányzó fog helyére implantátumot behelyezni.

Nagyobb foghiányoknál a megfelelő helyekre behelyezett implantátumra hídpótlást készíthetnek. Teljes foghiány esetén is készíthetnek rögzített, implantátumon nyugvó pótlásokat.

Hídkészítés menete

  • Fogak előkészítése hagyományos, vagy vállas csiszolással
  • Lenyomatkészítés
  • Ideiglenes pótlások készítése
  • Fogszínválasztás
  • Hídvázpróba
  • Mattpróba
  • Híd átadása

Anyaga szerint több lehetőség is rendelkezésre áll

A legrégebbi technológia a fémkerámia híd, amely egy fém vázat tartalmaz, mely kobalt-króm, illetve különböző aranytartalmú nemesfém, amelyre plasztikus formában lepleznek fogszínű kerámiát, így a fém részek egyáltalán nem látszódnak.

Modernebb technológiának számít a cirkon vázra (Zirkonzahn) készült porcelán leplezésű híd, itt már a váz is fogszínű, esztétikailag tökéletes megoldás. A hídvázat CAD/CAM módszerrel készítik.

Esztétikai szempontból a legjobb megoldás a préskerámia korona (IPS Empress), ezeket azonban csak front régióban használják, mivel gyengébbek, mint az előzőek.

További Fogászati kezelések

Ingyenes konzultáció

Teljeskörű állapotfelmérést végzünk. Igény esetén árajánlatot is készítünk 10.000 Ft ellenében, ami az első kezelés árából levonására kerül.