Gyökérkezelt fogak fehérítése

Az elhalt, illetve gyökér-kezelt fogak legtöbbször elszíneződnek, ami a páciensnek komoly esztétikai problémát okoz, különösen, ha a fogsor többi foga szép. Rendezett, szép szájban egy-egy fog esetén érdemes belső fogfehérítéssel megpróbálkozni.
Gyökérkezelt fogak fehérítése
Gyökérkezelt fogak fehérítési módszere

Belső fogfehérítésnek nevezik mivel elhalt fogak belsejébe rakják a fehérítő anyagot. Angol elnevezése ‘walking bleach‘, mivel a fogfehérítő anyagot a fog belsejébe a szájüregtől elzárva helyezik be. A páciens 2-3 naponta látogatja ezzel a fogorvosát, aki kicseréli a fogfehérítő anyagot, aminek a hatásfoka ez idő alatt lecsökkent.

A fogak gyorsabban színeződnek el a szomszédosaknál

Gyökérkezelés után a fog elhalt, nincsenek benne ér-ideg képletek, amelyek elszállíthatnák a színezőanyagokat. Évek alatt ezek az anyagok felgyülhetnek a fogban és elszínezhetik azt, szürkés árnyalatot adva a fognak.

Steril fogbélelhalás

Fogaink szürkülése gyökérkezelés nélkül is előfordulhat. Ezeket az eseteket nevezik steril fogbélelhalásnak, amely általában trauma következtében alakul ki. A fogbél ilyen esetekben fájdalom nélkül elhalhat, a páciens csak évekkel később veszi észre a színváltozást. Ilyen esetekben először gyökérkezelni szükséges a fogat és utána lehet csak a fogfehérítést elvégezni. Fogfehérítéskor a fog már nem él, ezért érzésteleníteni nem szükséges.

A fog funkciója megmarad, az esztétika csökken

A rágásban betöltött funkciójukat megtartják a fogak, habár hosszú távon törékenyebbé vállnak. A fogak esztétikája azonban nagy mértékben csökken, ezért ajánlatos frontfogak esetében ezt a fehérítési módszert alkalmazni. A fehérítés addig tart, amíg a szomszédos fogak színét el nem érjük. Speciális fogszínkulcs segítségével a fogorvos ellenőrzi, hogy megfelelő színben és árnyalatban legyenek a szomszédos fogak.

Kezelés lépései:

  • Fog megnyítása a gyökértömés magasságáig.
  • Fogfehérítő behelyezése, a fog lezárása ideiglenes tömőanyaggal.
  • 2-3 naponta a fogfehérítő cserélése (fogorvos által).
  • Megfelelő fogszín esetén a fog visszazárása végleges tömőanyaggal.

Kapcsolódó áraink

  • Gyökérkezelt fogak fehérítése
    10.000 Ft / fog

További Fogászati kezelések

Ingyenes konzultáció

Teljeskörű állapotfelmérést végzünk. Igény esetén árajánlatot is készítünk 10.000 Ft ellenében, ami az első kezelés árából levonására kerül.