Betétek (Inlay, Onlay, Overlay)

A betétek különböző fajtái (szakkifejezéssel: inlay, onlay és overlay) helyreállítják a fog csücskeit és befedik a fogat. A betét drágább, mint a direkt fogtömés, de az élettartama évtizedekben mérhető. Tartósabb, és nem színeződik el.
Betétek (Inlay, Onlay, Overlay)

A fogbetét pontos illeszkedése révén hosszú élettartamával a kiváló választás a szuvas fogak ellátására.

Az inlay egy speciális fogtöméstípus

A töméskészítés a fogorvosi rendelőben kezdődik, fogorvos alakítja ki az üreget, eltávolítja a szuvasságot és lenyomatot vesz a fogról. A tömést azonban fogtechnikus készíti el laboratóriumban.

Az inlayek rendkívül pontosak

A technikus a lenyomat alapján készíti el a pótlást, aminek anyaga lehet porcelán, kompozit valamint arany. Ez utóbbinak a színe ugyan nem fogszínű, viszont anyagtani tulajdonságai,’kenhetősége’ miatt a mai napig a legidőállóbb pótlások. A laboratóriumi, száraz körülmények lehetővé teszik, hogy a technikus szinte az eredeti foganatómiát állítsa vissza, mind a szélek záródás, mind a csücskök formája tekintetében.

Leggyakrabban kompozitból készítik.

Ára, valamint megfelelő anyagtani tulajdonságai miatt manapság Grádia kompozit inlayeket készítenek leggyakrabban. Ezek mindenféle fogszínben rendelkezésre állnak.

Pontosságuk miatt tartósabbak.

Nagyobb foghiányok, vagy gyökérkezelt fogak terápiás megoldásai. Áruk többszöröse is lehet egy hagyományos tömésnek, de azok zsugorodásuk miatt nem készíthetőek el biztonsággal.

Elkészítésük több találkozást is igényel!

Első alkalommal a fogorvos érzéstelenítés mellett előkészíti a fogat, lenyomatot vesz, elkészíti az ideiglenes pótlást. A második alkalom általában 1 héttel később esedékes, ilyenkor történik a pótlás beragasztása. Beragasztásuk úgynevezett adhezív módon történik, előfordulhat, hogy ilyenkor is szükséges az érzéstelenítés.

Onlay, overlay

Ha a betétek kiterjednek a fogak csücskeire onlayről, amennyiben a csücskökön túlterjednek overlayről beszélünk. Anyaguk ugyanazok lehetnek, mint az inlaynek.

Kapcsolódó áraink

 • Kompozit inlay
  70.000 Ft

 • Préskerámia inlay
  80.000 Ft

 • Cirkon inlay
  80.000 Ft

 • Arany inlay
  40.000 Ft + az arany ára

További Fogászati kezelések

Ingyenes konzultáció

Teljeskörű állapotfelmérést végzünk. Igény esetén árajánlatot is készítünk 10.000 Ft ellenében, ami az első kezelés árából levonására kerül.