Részleges kivehető fogsor

A fogpótlás részleges, mivel vannak még megtartható fogak a szájban, ezek a fogak segítenek a fogsor helybenntartásában.

Mikor készítenek részleges kivehető fogpótlást?

A fogpótlás részleges, mivel vannak még megtartható fogak a szájban, ezek a fogak segítenek a fogsor helybenntartásában. A fogazat nagymértékben segíti a kivehető fogpótlás stabilitását, ezért minél több fog marad a szájüregben annál stabilabb a pótlás. Nagyon sokféle foghiány variáció létezik, éppen ezért az elkészíthető részleges fogpótlásvariációk is sokfélék. Előfordulhat, hogy 1 vagy több fogra fix pótlást is kell készíteni, hogy a fogak elbírják a készülő pótlásokat.

Részleges kivehető kapcsos fogpótlás

Anyaguk szerint két nagy típus létezik

Általában rugalmatlan és rugalmas fogsorokat különítenek el. A rugalmatlan fogsorok alapja fém, ami általában valamilyen ötvözet (kobalt-króm, nikkel-króm, stb.). Erre a fémvázra építik a rózsaszínű műanyag fogsort, ami szintén rugalmatlan. A fém adja a pótlás vázát, stabilitását, a műanyag az esztétikáját, valamint tartalmazza a fogakat. Leggyakrabban ilyen pótlásokat készítnek. Újabb technikán alapul a rugalmatlan anyagból készült, a gyártó után Valplast fogsornak nevezett kivehető fogpótlás.

Valplast / Flexite (rugalmas) fogsor

Ez a fogsor nem tartalmaz fémet, speciális rugalmas anyagból készül, ez a Valplast, de más gyártók anyagait is használjuk, leginkább a Flexite-ot, de van TCS, Vertex. A fogsor könnyebb, kisebb kiterjedésű, mint a hagyományos kivehető fogpótlások.  Sokkal könnyebb megszokni, a szájképletekhez jobban alkalmazkodik, valamint nagy előnye még törhetetlensége. A teljes pótlás ugyanabból az anyagból készül, a kapcsok is rugalmasak, kevésbé törik fel a nyálkahártyát. Első készülő kivehető fogpótlása esetén ezt a fogsort ajánlják. Anyaga miatt azonban drágább, mint a hagyományos.

A részleges pótlások részei:

 1. Alaplemez (a nyálkahártyát borítja, általában fém)
 2. Műfogak, műíny
 3. Elhorgonyzás eszközei, lehet kapcsos, csúsztatós, teleszkópos vagy stéges
 4. Amennyiben kombinált a pótlás fix részt is tartalmaznak, koronák, vagy hidak formájában. Ilyenkor csiszolni is szükséges a fogakat. Ezek a részek nem kivehetőek.

Az elhorgonyzás típusai

 1. Kapcsos pótlás: ezek a legrégebbi, legegyszerűbb és legolcsóbb megoldások, a kapcsok gyakran látszanak, azonban teljesen jól használhatóak
 2. Csúsztatós pótlás: ez már egy finommechanikai elhorgonyzási módszer, a csúsztatónak van egy anyai és egy apai része, ezért ehhez mindenféleképpen szükséges a maradék fogak előkészítése csúsztatós koronához. Ez a korona tartalmazza az apai, míg a pótlás az anyai részt (általában). Esztétikailag jobb megoldás.
 3. Teleszkópos pótlás: kevesebb maradék fog esetén készítik ezt a finommechanikai pótlást. Lényege, hogy egy elsődleges fémkoronát ragasztanak a maradék fogakra, és ezekre  kerül majd rá a másodlagos korona, amelyet a pótlás tartalmaz. A másodlagos koronák pontosan illeszkednek az elsődlegesre, így nagyon szoros kapcsolat alakul ki közöttük. Bonyolult a pótlás elkészítése, nagyfokú precizitást igényel.

A pótlások elkészültéig több hét is eltelhet

 1. 1.alkalom: Anamnézis, betegvizsgálat, tervkészítés, fogak előkészítése, 1. lenyomatvétel,
 2. 2.alkalom: 2. funkciós lenyomatvétel,
 3. 3.alkalom: harapási magasság meghatározása, ajkak alátámasztottságának ellenőrzése, fogszínválasztás,
 4. 4.alkalom: fogpróba,
 5. 5.alkalom: pótlás átadása, amennyiben szükséges ezután korrekció.