Kerámia héjak

A frontfog restaurációk legesztétikusabb formája.

Kerámia héj készítésének menete

 A teljesen kerámiából készült héj pótlás nagyfokú esztétikai előretörés a fogászatban

A frontfogrestaurációk legesztétikusabb formája. A fogorvos lenyomatot készít, amely alapján fogtechnikus készíti el a pótlást. A kerámia héj vastagsága 0,5-1 mm, amely még a zománc rétegeiben rögzül. Éppen a megmaradt zománc miatt esztétikusabb ez a fajta pótlás, a kerámia részben átengedi a fényt, így teljesen természetes színt biztosít a fognak. A precíz lenyomatvételnek köszönhetően  a pótlás tökéletesen adja vissza a fog eredeti formáját, valamint az esztétikáját.

Fogszövetbarát technika

A pótláshoz a fogzománcból mindössze 0,6-1 mm-t kell elvenni, ezt is csak a fog elülső részéről. Ezt a fogszövetbarát technikát azonban nem alkalmazhatjuk mindenesetben, pl.: nagyobb fogszövethiány, nem megfelelő szájhigiené, éjszakai csikorgatás esetén nem.

Mikor készítenek héjkerámiát

1. Elszíneződött, gyökérkezelt fogakra a fogszín helyreállítása miatt

2. Frontfogak szuvasodása, zománchibái miatt

3. Frontfogak kopása miatt

4. Fogív rendellenes állása miatt: elfordult, bedőlt fogak korrekciójára

5. Fogak közötti rések zárása (diasztéma) miatt

Héjkészítés menete

  1. Érzéstelenítés
  2. Fog előkészítése speciális, minimál invazív csiszolással
  3. Lenyomatkészítés A-szilikon lenyomatanyaggal (precíz)
  4. Fogszínválasztás- általában fogtechnikus közreműködésével, mivel egy fognak több színe is lehet, valamint a zománcél transzlucenciája minden fog esetén különbözik
  5. Ideiglenes direkt héj pótlás készítése
  6. Az elkészült pótlás beragasztása speciális ragasztóanyaggal, amely a porcelán héj belső felszínét a foghoz köti. A ragasztóanyag színe is képes megváltoztatni a fog színét, ezért nagy gonddal kezelik az ilyen pótlások beragasztását.