Gyökérkezelt fogak fehérítése

Belső fogfehérítésnek nevezik mivel elhalt fogak belsejébe rakják a fehérítő anyagot. 

gyokerkezeles-menete.pngGyökérkezelt fogak fehérítési módszere

Belső fogfehérítésnek nevezik mivel elhalt fogak belsejébe rakják a fehérítő anyagot. Angol elnevezése ‘walking bleach’, mivel a fogfehérítő anyagot a fog belsejébe a szájüregtől elzárva helyezik be. A páciens 2-3 naponta látogatja ezzel a fogorvosát, aki kicseréli a fogfehérítő anyagot, aminek a hatásfoka ez idő alatt lecsökkent.

A fogak gyorsabban színeződnek el a szomszédosaknál

Gyökérkezelés után a fog elhalt, nincsenek benne ér-ideg képletek, amelyek elszállíthatnák a színezőanyagokat.  Évek alatt ezek az anyagok felgyülhetnek a fogban és elszínezhetik  azt, szürkés árnyalatot adva a fognak.

‘Steril fogbélelhalás’

Fogaink szürkülése gyökérkezelés nélkül is előfordulhat. Ezeket az eseteket nevezik steril fogbélelhalásnak, amely általában trauma következtében alakul ki. A fogbél ilyen esetekben fájdalom nélkül elhalhat, a páciens csak évekkel később veszi észre a színváltozást. Ilyen esetekben először gyökérkezelni szükséges a fogat és utána lehet csak a fogfehérítést elvégezni. Fogfehérítéskor a fog már nem él, ezért érzésteleníteni nem szükséges.


A fog funkciója megmarad, az esztétika csökken

A rágásban betöltött funkciójukat megtartják a fogak, habár hosszú távon törékenyebbé vállnak. A fogak esztétikája azonban nagy mértékben csökken, ezért ajánlatos frontfogak esetében ezt a fehérítési módszert alkalmazni.
A fehérítés addig tart, amíg a szomszédos fogak színét el nem érjük
Speciális fogszínkulcs segítségével a fogorvos ellenőrzi, hogy megfelelő színben és árnyalatban legyenek a szomszédos fogak.

Kezelés lépései

  1. Fog megnyítása a gyökértömés magsságáig
  2. Fogfehérítő behelyezése, a fog lezárása ideiglenes tömőanyaggal
  3. 2-3 naponta a fogfehérítő cserélése (fogorvos által)
  4. Megfelelő fogszín esetén a fog visszazárása végleges tömőanyaggal