Foghúzás

Érzéstelenítés és a foghúzás menete.

foghuzas1.jpg

Fogeltávolítás menete

Foghúzást kizárólag érzéstelenítésben végeznek. Több típusú érzéstelenítő oldatot alkalmaznak (Lidocain, Ultracain, stb.), ezeket általában valamilyen tonogénnel együtt alkalmazzák (adrenalin), így növelve az érzéstelenítés időtartalmát, hatásfokát. Az érzéstelenítő oldat hatásához idő kell, általában 5-10 perc alsó fogak esetén, 10-15 perc felső fogak esetén. Az idő eltelte után kezdődik a fogeltávolítás. Foghúzáshoz fogókat, valamint emelőket használnak. Foghúzás után amennyiben szükséges varratokat raknak be, valamint antibiotikumot írnak fel.

Mikor távolítanak el fogat (foghúzás indikációi)

 1. Nagy szuvas lézió esetén, amelyre már semmilyen féle pótlás nem készíthető
 2. Súlyos fogágybetegség esetén
 3. Hosszában kettétört fogak esetén
 4. Állcsonttörésnél, amennyiben a törésvonal érinti a foggyökeret
 5. Áttörésben visszamaradt fogak
 6. Fogszabályozó orvos utasítására
 7. Nagyon rossz szájhigiene
 8. Számfeletti fogakat, amelyek akadályozzák a normális fogak előtörését

Mikor nem szabad fogat húzni

 1. Akut szívinfarktus után
 2. Vérképzőszervi megbetegedések esetén
 3. Véralvadási problémákkal szenvedők esetében
 4. Osteoradionecrosis esetén (besugárzás utáni betegség)
 5. Szájnyálkahártya fekélyes elváltozásai esetén

Foghúzás utáni teendők

 1. Foghúzás után négy napig tilos- alkohol és dohányterméket fogyasztani
 2. Foghúzás után négy napig tilos- tej és tejterméket fogyasztani
 3. Foghúzás után négy napig tilos- nagyon forró, fűszeres ételeket fogyasztani
 4. A sebet óvatosan lehet tisztítani fogkefével
 5. Nem szabad a sebet szívogatni

A fogvesztések pótlása

Fogvesztések következtében csökken a rágóképesség, megváltoznak az étkezi szokások, hangképzési és beszédzavarok léphetnek fel, valamint az arckarakter megváltozása miatt akár pszichés problémák is felléphetnek. A foghiányt pótolhatják implantátumokkal,híddal, valamint kivehető fogpótlásokkal.

Fontos, hogy időben készítsük el a pótlásokat

A foghiány miatt a fogsorunk egysége megbomlik, a fogak elmozdulnak azokba az irányokba, ahonnan nem éri őket erőhatás. Hosszú időn át meglévő foghiány esetén a szomszédos fogak tengelyállása megváltozik, bedőlnek a foghiány felé, valamint az antagonista (a foghiánnyal ellentétes) oldalon főleg a felső fogak elmozdulnak lefele.

Az ideiglenes fogpótlások

A fogorvosi rendelőben fogorvos készíti el, általában a kiindulási állapotról készült lenyomat alapján. Sokan attól félnek, hogy amíg a fogpótlások készülnek, addig fogatlanul maradnak, de ez nem így van. A legtöbb helyen a pótlások ára tartalmazza az ideiglenes fogpótlások árát is, amely az elkészült végleges fogpótlás átadásáig a szájban marad. Helybenntartásához ideiglenes ragasztót használnak, amely miatt könnyedén eltávolíthatóak. Az ideiglenes fogpótlások célja, hogy megóvják a fogakat a hőhatásoktól, mivel csiszolás után sokkal érzékenyebbek lehetnek, valamint hogy megfelelő rágást és esztétikát biztosítsanak. Színük, formájuk, valamint tartósságuk azonban meg sem közelíti a végleges kerámia leplezésű pótlásokét.