Fogászati csapok

A csapok segítségével megerősítik a töméseket, így felépíthetőek lesznek az erősen destruált fogak.

Megerősítik a pótlásokat

A csapok segítségével megerősítik a töméseket, így felépíthetőek lesznek az erősen destruált fogak. A csapozott fogakat általában koronákkal borítják, amelyek lehetnek hagyományos fémkerámia, valamint  cirkónium kerámia koronák. A csapokat általában gyökérkezelt fogak gyökércsatornájába helyezik be ragasztással, vagy csavarozással. A fogak szerkezetét gyengítik a fogászati csapok.

Fogászati csapTöbbféle csaprendszer létezik

Manapság főleg adhezív csapokat ragasztanak  a gyökércsatornába és fényre kötő kompozit tömőanyaggal építik vissza a fogakat. Régebbi módszer az aranyozott csavarmenettel rendelkező csavarok becsavarása a gyökércsatornába, amelyhez általában cement tömést készítenek. Mindkét rendszer teljesen jól működik mind a mai napig.

Lenyomat alapján is készíthetőek egyedi csapok

Fogtechnikus készíti el fogorvosi lenyomat alapján. Anyaga fém. Általában ragasztócementtel rögzítik.  Ilyenkor a csap formája megegyezilk az előkészített csatorna formáját. A csapot egybeönti a technikus a felépítménnyel, ehhez a technikához nincsen szükség felépíteni a fogat, beragasztás után egyből lehet róla lenyomatot venni koronához.