Csontpótlás, "Sinus-lift"

A csontpótlás lehetővé teszi az implantációt előrehaladott csonthiány esetén is.

sinus_lift_21.jpg

A csontpótlás lehetővé teszi az implantációt előrehaladott csonthiány esetén is

A csontpótló anyagot vehetik a test egyéb területeiről (csípő), de az esetek legnagyobb részében egyszerűen csontgarftot helyeznek (augmentálják) be a megfelelő helyekre, ezzel segítve elő, hogy a természetesen képződő csont körbenője a graftot, és erős saját csont alakuljon ki.
Amikor egy fogat eltávolítanak a helyéről (foghúzás) a csont elkezd sorvadni, mivel a foggyökér tartotta fent a csont fiziológiás szerepét. A csontsorvadás idővel egyre nagyobb mértékű lesz, gyakran az arckarakter is megváltozik, behúzódások jönnek létre az arcon. Minél előbb pótolják ezeket a foghiányokat implantátummal, annál kisebb az esély a csontbeültetés szükségességére.
Régebben akiknek kevés csontjuk volt nem kaphattak fogászati implantátumokat. Manapság a modern fogászati technológia lehetővé teszi, hogy csontbeültetéssel szinte bármilyen vastagságú csontot létrehozzanak. Így az implantátumok indikációs köre is kibővült.

Mikor szükséges csontbeültetés?

A csontbeültetés szükségességét röntgen segítségével állapítják meg. A legpontosabban 3 dimenziós CT (computer-tomography) felvétellel lehet megállapítani a csont vastagságát, minőségét és az esetleges csontbeültetés mértékét. A készített felvétel digitális, számítógéppel végzik a szükséges számításokat. Minden egyes esetben külön elemzik a röntgenfelvételeket, és egyéni kezelési tervet készítenek.

Mikor végzik a csontbeültetést?

A csontbeültetést elvégezhetik egy külön alkalommal, vagy együtt az implantációval is. A fogorvosa dönti el, hogy melyik a megfelelő terápia.

Mi az a ’sinus lift’?

A sinus lift (arcüreg emelés, sinus elevatio) olyan beavatkozás, amely során csontot helyeznek be a felső állcsontra, a premoláris és a moláris fogak tájékán. Ezen a területen, az orrüreg két oldalán található az arcüreg (sinus maxillaris). Azért, hogy helyet csináljanak az implantátumoknak felemelik az arcüreg nyálkahártyáját és csontpótló anyagot helyeznek be a csont és a nyálkahártya membrán közé, így ‘emelik’ a sinust.