Cirkon korona és híd

Esztétiaki tulajdonságai rendkívül jók, a fogakhoz nagyon hasonló transzlucenciával rendelkeznek.

cirkonhid.jpg

Az elmúlt években egyre gyakrabban készítenek rögzített pótlásokat cirkóniumból. A cirkónium egy rendkívül erős anyag, könnyen ellenáll a mindennapi használatnak.

Front zónában nagyon jó eredményeket érnek el velük.

Esztétikai tulajdonságai rendkívül jók, a fogakhoz nagyon hasonló transzlucenciával rendelkeznek, azaz a fény úgy terjed benne, mint a természetes fogakban. Amennyiben vannak még megtartható fogak a frontzónában nagyon fontos, hogy a fény ugyanúgy menjen keresztül a pótlásokon, mint a természetes fogakon.  A cirkónium koronákkal ez elérhető.

A cirkónium rész adja a pótlás szilárságát

A cirkónium rész adja a pótlás vázát, ugyanúgy, mint a fémkerámia koronák esetében a fém rész. A cirkónium koronák teljesen fémmentesek. A cirkónium vázat ugyanolyan választható színű, de speciálisan erre a célra készült kerámiával leplezik, mint a fémvázas koronákat.

A cirkóniumvázat CAD/CAM renszerel készítik

A preparált fogról lenyomatot vesznek, és mintát készítenek róla. A minta a szájképletek pontos mása. Ezt a mintát CAD/CAM rendszerrel egy szkenner letapogatja, a fogtechnikus megtervezi a pótlást a számítógépprogramal, és marógéppel egy cirkon tömbből kifaragja a vázat. Ezt a vázat fogtechnikus leplezi kerámiával a kiválasztott színből.

Cirkóniumból készítenek fogászati implantátumokat is

Léteznek előregyártott illetve egyedileg készített cirkónium implantátum-fejek is, ezeket esztétikai okokból készítik főleg front régióban.

Többféle pótlást is készíthetnek belőlük

Koronák

Hidak

Implantátumok