CAD/CAM technológia

A fogászatnak azon területe, ahol CAD-CAM technológiával készítik el a pótlásokat.

cad-camcirkon.jpg

CAD/CAM Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing (Számítógép vezérelt tervezés, Számítógép vezérelt előállítás)

CAD/CAM fogászat

A fogászatnak azon területe, ahol CAD-CAM technológia készíti el a pótlásokat. Ezek lehetnek: koronák, hidak, héjak, inlayek, onlayek, implantátum felépítmények, valamint fogszabályzó készülékek.

A folyamat

A fogorvos ugyanúgy előkészíti a fogakat, mint hagyományosan. Ezután lenyomatot vesz, ami történhet hagyományosan, valamint digitális lenyomattal is (így egyből a számítógépen lesz a fogsor). A lenyomatot a technikus kiönti gipsszel, majd a CAD/CAM gép segítségével digitalizálja a mintát. A pótlást számítógépen tervezi meg. A tervezés után a pótlást egy kerámia, vagy egy kompozit tömbből frézeli ki a gép.

Sokszor csak a vázat készítik el ezzel a technológiával

A fogszínű esztétikus cirkon vázat készítik ezzel a módszerrel, majd fogtechnikus hagyományos módszerekkel leplezi azt. Ezzel nagyobb fokú esztétikát érnek el, mivel több színt bele tudnak vinni a pótlásba, életszerűbb fogakat készítve.

Gyorsan fejlődő technológia

Rágózónában már készítenek monochromatikus pótlásokat is, ami azt jelenti, hogy a teljes pótlást (nem csak a vázat) egy tömbből frézelik ki. Festéssel, valamint fényezéssel alakíthatják a színvilágot, de front zónában még nem eléggé esztétikusak. (még…)

Előnye a kiszámíthatósága

Mindig ugyanolyan minőségű pótlásokat készítenek el a gépek segítségével, így nem kell számolni az emberi hibafaktorokkal. A CAD/CAM pótlások pontossága meghaladja a hagyományos pótlásokéét.