Bölcsességfog sebészeti fogeltávolítás

Érzéstelenítés és a bölcsességfog kihúzásának menete.

impaktalt-bolcsessegfog.png

Hol vannak a bölcsességfogak?

Alapesetben egy embernek 32 db foga van, ezek 4 kvadránsban helyezkednek el. Mindegyik kvadránsban 8 db fog található. A bölcsességfogak a legutolsó, azaz a nyolcadik fogak a középvonaltól. Elhelyezkedésük miatt (nagyon hátul vannak) nehezen hozzáférhetők, valamint kevés helyük van előtörni, sokszor beszorulnak, ilyenkor szoktak problémákat okozni.

Nem minden bölcsességfog okoz problémát

Sokszor maguktól előtörnek, nem szorulnak be. Ilyenkor az egyéni szájhigienián múlik, hogy meddig maradnak a szájban. Mivel nagyon hátul helyezkednek el, ezért nehéz őket tisztítani. Hagyományos fogkefékkel nehezen tisztíthatóak, mivel a súroló mozgás már nem effektív hátul (a fogkefe már indul visszafele). Ezért azt ajánlják, hogy használjanak elektromos fogkeféket, mivel ezeknek a feje forog, elég rátenni a fogkefét a hátsó fogakra, és enyhe nyomás mellett megtisztítja a fogfelszíneket.

Sokszor beszorulnak a csont és a szomszédos fog közé.

Ilyenkor kellemetlen problémákat okoznak:

       Az íny gyulladása a leggyakoribb, ilyenkor fájdalmas, vérző sebeket okoznak a nyálkahártyán,

       Összetolhatják az elülső fogakat, ilyenkor fogszabályzási problémákat okoznak,

       Az előtte lévő fogban szuvasságot okoznak, mivel szinte belenőnek a 7. Fogba

Bölcsességfog eltávolításának menete

Az esetek egy részében hagyományos eszközökkel is eltávolíthatóak. Amennyiben fogókkal, emelőkkel nem tudják a fogat eltávolítani sebészi fogeltávolítás szükséges. Ilyenkor érzéstelenítés mellett, az ínyen egy kis metszést ejtenek,  és csontot távolítanak el a fog körül, így hozzáférhetővé válik a fognak egy kis része. Így már fogókkal és emelőkkel könnyedén eltávolítható a fog. A fog eltávolítása után az ínyt visszafektetik az eredeti helyére, és varratokkal rögzítik. A seb 1 hét alatt általában teljesen begyógyul, varratszedésre ilyenkor kell visszatérni.

Tanácsok bölcsességfog-eltávolítás után

       A seb környékét néhány napig hűtse külsőleg, ez csökkenti a gyulladás mértékét.

       A  sebet ne szívogassa, óvatosan viszont lehet tisztítani

       Antibiotikum szedése ajánlott feltárásban végzett műtét után

       Az esetleges fájdalomra szedjen fájdalomcsillapítót