Amalgám tömés

Az amalgám tömés kevesebb technikai készültséget igényel, gyorsabban elkészíthető.

amalgam-tomes-300x199.jpg

A legújabb szabályozások figyelembevételével mi 2018. októberétől nem készítünk amalgám tömést, és amalgám tömés eltávolítását sem vállaljuk, annak a páciensre gyakorolt esetleges káros hatása miatt. Erre speciálisan felkészült rendelő szükséges, tudunk ilyet, oda fogjuk irányítani, ha erre van szükség. 

Mi is az az amalgám?

Az amalgám higany és ezüstreszelék ötvözete, amelyet a fogászatban több mint 100 éve használnak. A reszelék hatására hamar megköt a szájüregben, könnyen kezelhető a még plasztikus formában lévő amalgám. Anyagtani tulajdonságai , egyszerű feldolgozása és olcsósága miatt mind a mai napig használatos tömőanyag. Az Egyesült Államokban rágófogak tömésére még mindig ez az elsődlegesen ajánlott tömőanyag.

Hátránya az esztétikája

Elülső fogak esetén nem használják, viszont nagyobb kiterjedésű hátsó fogak esetén funkcionálisan tökéletesen megfelelnek. A kompozit tömések elterjedése miatt használata háttérbe szorult, azonban az amalgám tömések cseréje kompozit tömésre nem minden esetben indokolt. Sőt… Az amalgám tömések akár 20-30 éven át is a helyükön maradhatnak, míg az alig 10 éve használt kompozit tömésekről ezt még nem mondhatjuk el.

A WHO ajánlása szerint az amalgám biztonságos

A levegőből nagyobb mennyiségben lélegzünk be higanygőzt, mint amennyi egy amalgámtömésből felszívódik. Fémallergia és pozitív amalgám teszt esetén lehet indokolt a cseréjük. Amennyiben nagyon zavaró esztétikailag szintén indokolt a cseréjük.

Amalgámtömés készítésének menete:

Fog vizsgálata, érzéstelenítése

Teljes érzéstelenségben a fogszuvasodás eltávolítása, az üreg előkészítése amalgámtöméshez,

Az amalgámot mechanikai retenció tartja a helyén, ezért töméskészítéskor erősen kondenzálják az üregben,

Tömőanyaggal viszzaépítik a fog eredeti struktúráját,

A tömést kidolgozzák, majd polírozzák.

Természetesen rendelőnkben lehetőség van az amalgám töméseket esztétikus kompozit tömésekre cserélni.