1053 Budapest, Kecskeméti u. 2.

Bejelentkezés
+36-70-464-6393

Hétfő - Péntek
8:00 - 20:00

A fogvesztések pótlása 

Fogvesztések következtében csökken a rágóképesség, megváltoznak az étkezi szokások,  hangképzési és beszédzavarok léphetnek fel, valamint az arckarakter megváltozása miatt akár pszichés problémák is felléphetnek. Idősebb korban a falatok alapos megrágása rendkívül fontos, az egészséges gyomor-bélrendszer fenntartásához. A foghiány okozta rossz táplálkozási szokások súlyos emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. Teljes kivehető fogpótlással megelőzheti ezeket a problémákat.
 

Teljes kivehető fogpótlások részei

Alaplemez: rózsaszínű műanyagból készül. Fontos, hogy minél vékonyabb és simább legyen. Ez a rész érintkezik a legnagyobb felületen a nyálkahártyával, ez felel a helyben maradásért.
Műíny: rózsaszínű műanyagból készül, ez a rész tartja a műfogakat, valmint pótolja az állcsontgerincet. Ez köti össze a műfogakat az alaplemezzel.
Műfogak: szintén műanyagból készülnek, viszont színük különböző lehet. Fogszínkulcs segítségével a páciens kiválaszthatja, hogy milyen színű fogakat szeretne.
Teljes kivehető fogpótlások anyagai

A legtöbb esetben rózsaszín műanyagot használnak fogsorkészítésre, amely lehetővé teszi a fogsor állandó hordását. Sok esetben szükség lehet fogsorragasztó alkalmazására, amely növeli a pótlás stabilitását.

Fontos a fogtechnikus közreműködése

A kivehető fogpótlásokat fogtechnikus készíti el fogorvos tervei, lenyomatai alapján. Anyaga szerint, valamint a rögzítés technikája szerint is több típust különítenek el. A kivehető fogpótlások mindegyike, szemben a rögzített fogpótlásokkal, eltávolíthatóak fogorvosi beavatkozás nélkül is.

A műfogsor megszokásához időre van szükség

Az alsó műfogsor stabilitása általában kisebb, mint a felsőé, ennek megszokása általában tovább tart. Kezdetben úgy érezheti, hogy nincs elegendő hely a nyelvének, de ne aggódjon, ezt is megszokja viszonylag gyorsan.

A fogsor elkészülte után az első napokban csak puha, nem tapadó ételeket fogyasszon
Rágjon lassan és egyenletesen, így lassan hozzászoktatja a nyálkahártyát a műfogsor okozta enyhe nyomáshoz. Eleinte ne harapjon az ételből nagyot, inkább kisebb falatokat készítsen. A leharapást csak kivételesen jó szájadottság esetén tudja megtanulni, így nem minden fogsort viselő képes ezt elsajátítani. Kenyér, valamint alma leharapása esetén próbálja az ételt szilárdan hátrafelé a felső metszőfogakhoz nyomni, így helyén tudja tartani a fogsort.
Előfordulhat, hogy az új protézis egy-két helyen törni fogja az ínyét, fájdalmas sebeket okozva a nyálkahártyán. Ilyen esetekben a fogorvoshoz kell visszatérni, aki segíteni fog Önnek. Ilyenkor kisebb korrekciókra van szükség az új pótláson, azonban minden esetben keresse fel fogorvosát, amint ez a probléma felmerül.

Kezdetben a beszéd is nehezen fog menni

Otthon, tükör előtt gyakorolhatja a beszédet, olvasson fel hangosan

Tartsa tisztán fogpótlását

Nagyon fontos a protézis tisztán tartása, mivel a műfogsorra ugyanúgy rárakódik a fogkő és az ételmaradék, mint korábban a saját fogakra. Lehetőleg minden étkezés után, de legalább reggel és este tisztítsa meg fogpótlását műanyag körömkefével és szappannal, vagy mosogatószerrel, majd öblítse le vízzel. Csak megfelelő tisztítás esetén marad a pótlása hosszú távon újszerű. Nagyon jó tisztító hatása van a Corega nevű fogsortisztítónak. Fontos ezentúl puha fogkefével az íny és a nyelv tisztítása is.

Az állkapocsgerinc idővel sorvad, megváltoztatja alakját

Szükséges ezért, hogy időnként felkeresse fogorvosát, aki ellenőrzi a megfelelő illeszkedést. A rosszul illeszkedő fogsor ugyanúgy feltöri az ínyét, mint az új, fekélyt okozhat és gyorsítja a csont sorvadását. Ilyenkor szükséges lehet a fogsor alábélelése, vagy új fogsor készítése.
Új fogsor átadása után fogorvosa visszarendeli ellenőrzésre, amikor is a nyomási helyeken a protézist megigazítja. Mondja el fogorvosának részletesen, hogy miket tapasztalt új fogsorával kapcsolatban. Semmiféleképpen ne próbálja saját kezűleg igazítani a pótlását, mert visszafordíthatatlan károsodást okozhat, valamint a legtöbb esetben ez a garancia elvesztését okozza.

Fontos, hogy ha új fogsora töri az ínyét, ne használja, de mielőtt fogorvosát felkeresi legalább fél napig viselje, mert csak így válnak azok a helyek láthatóvá, ahol esetleg igazítani kell.