1053 Budapest, Kecskeméti u. 2.

Bejelentkezés
+36-70-464-6393

Hétfő - Péntek
8:00 - 20:00

Mikor készítenek részleges kivehető fogpótlást?

A fogpótlás részleges, mivel vannak még megtartható fogak a szájban, ezek a fogak segítenek a fogsor helybenntartásában. A fogazat nagymértékben segíti a kivehető fogpótlás stabilitását, ezért minél több fog marad a szájüregben annál stabilabb a pótlás. Nagyon sokféle foghiány variáció létezik, éppen ezért az elkészíthető részleges fogpótlásvariációk is sokfélék. Előfordulhat, hogy 1 vagy több fogra fix pótlást is kell készíteni, hogy a fogak elbírják a készülő pótlásokat.

Anyaguk szerint két nagy típus létezik

Általában rugalmatlan és rugalmas fogsorokat különítenek el. A rugalmatlan fogsorok alapja fém, ami általában valamilyen ötvözet (kobalt-króm, nikkel-króm, stb.). Erre a fémvázra építik a rózsaszínű műanyag fogsort, ami szintén rugalmatlan. A fém adja a pótlás vázát, stabilitását, a műanyag az esztétikáját, valamint tartalmazza a fogakat. Leggyakrabban ilyen pótlásokat készítnek. Újabb technikán alapul a rugalmatlan anyagból készült, a gyártó után Valplast fogsornak nevezett kivehető fogpótlás.

Valplast / Flexite (rugalmas) fogsor

Ez a fogsor nem tartalmaz fémet, speciális rugalmas anyagból készül, ez a Valplast, de más gyártók anyagait is használjuk, leginkább a Flexite-ot, de van TCS, Vertex. A fogsor könnyebb, kisebb kiterjedésű, mint a hagyományos kivehető fogpótlások. Sokkal könnyebb megszokni, a szájképletekhez jobban alkalmazkodik, valamint nagy előnye még törhetetlensége. A teljes pótlás ugyanabból az anyagból készül, a kapcsok is rugalmasak, kevésbé törik fel a nyálkahártyát. Első készülő kivehető fogpótlása esetén ezt a fogsort ajánlják. Anyaga miatt azonban drágább, mint a hagyományos.

A részleges pótlások részei

Alaplemez (a nyálkahártyát borítja, általában fém)
Műfogak, műíny
Elhorgonyzás eszközei, lehet kapcsos, csúsztatós, teleszkópos vagy stéges
Amennyiben kombinált a pótlás fix részt is tartalmaznak, koronák, vagy hidak formájában. Ilyenkor csiszolni is szükséges a fogakat. Ezek a részek nem kivehetőek.
Az elhorgonyzás típusai

Kapcsos pótlás: ezek a legrégebbi, legegyszerűbb és legolcsóbb megoldások, a kapcsok gyakran látszanak, azonban teljesen jól használhatóak
Csúsztatós pótlás: ez már egy finommechanikai elhorgonyzási módszer, a csúsztatónak van egy anyai és egy apai része, ezért ehhez mindenféleképpen szükséges a maradék fogak előkészítése csúsztatós koronához. Ez a korona tartalmazza az apai, míg a pótlás az anyai részt (általában). Esztétikailag jobb megoldás.
Teleszkópos pótlás: kevesebb maradék fog esetén készítik ezt a finommechanikai pótlást. Lényege, hogy egy elsődleges fémkoronát ragasztanak a maradék fogakra, és ezekre kerül majd rá a másodlagos korona, amelyet a pótlás tartalmaz. A másodlagos koronák pontosan illeszkednek az elsődlegesre, így nagyon szoros kapcsolat alakul ki közöttük. Bonyolult a pótlás elkészítése, nagyfokú precizitást igényel.
A pótlások elkészültéig több hét is eltelhet

1.alkalom: Anamnézis, betegvizsgálat, tervkészítés, fogak előkészítése, 1. lenyomatvétel,
2.alkalom: 2. funkciós lenyomatvétel,
3.alkalom: harapási magasság meghatározása, ajkak alátámasztottságának ellenőrzése, fogszínválasztás,
4.alkalom: fogpróba,
5.alkalom: pótlás átadása, amennyiben szükséges ezután korrekció.