1053 Budapest, Kecskeméti u. 2.

Bejelentkezés
+36-70-464-6393

Hétfő - Péntek
8:00 - 20:00

A fogkorona alkalmazása egy teljesen diszkrét és esztétikus fogpotló eljárás.

 
Nem oldható meg minden mértékű fogszuvasodás fogtöméssel.
Hiánypótlás esetén fontos fogorvosa utasításait követni. Egy nagyobb üregbe nem minden esetben célszerű tömést készíteni, mivel  hamar alászuvasodhat. Nagyobb foghiányok esetén szóba jöhet gyökérkezelés, csapos felépítmények, inlay/onlay pótlás, vagy koronapótlás. Ebben a fejezetben a koronapótlással foglakozunk.
 

Mikor szükséges koronapótlást készíteni?

Nagyobb fogszövethiány esetén, amely töméssel, betétekkel nem pótolható
Amennyiben esztétikai okokból szükséges a pótlás elkészítése, fehérítéssel ,kerámia héjjal nem pótolható
Amennyiben foghiányt szeretne pótolni, több fogat készítenek elő csiszolással, ezeket összekapcsolva hídpótlást készítenek.
Implantátumokra készült koronapótlások
Pótlások készítése mindig konzultációval kezdődik

Koronapótlások készítésére is többféle lehetőség biztosított. Fogorvossal való konzultáció során személyre szabott tervet készítenek el. Konzultáció és tervezés után a fogorvos érzéstelenítés mellett előkészíti a fogakat. Az előkészítés lehet hagyományos, vagy a modernebb vállas preparálás. Manapság az íny védelme, esztétikája érdekében ezt az újabb fajta előkészítést javasolják.

Anyaga szerint több lehetőség is rendelkezésre áll

A legrégebbi technológia a fémkerámia korona, amely egy fém vázat tartalmaz, amelyre plasztikus formában lepleznek fogszínű kerámiát, így a fém részek egyáltalán nem látszódnak. Modernebb technológiának számít a cirkon vázra (Zirkonzahn) készült porcelán leplezésű korona, itt már a váz is fogszínű, esztétikailag tökéletes megoldás. A cirkónium vázat CAD/CAM módszerrel készítik. Esztétikai szempontból a legjobb megoldás a préskerámia korona (IPS Empress), ezeket azonban csak front régióban használják, mivel gyengébbek, mint az előzőek.

A végleges átadásig több hét is eltelhet

1. találkozó: konzultáció, tervkészítés, amennyiben lehetséges a fogak előkészítése, színválasztás, lenyomatkészítés, ideiglenes pótlás elkészítése
2. találkozó: vázpróba
3. találkozó: átadás, a pótlás végleges beragasztása