1053 Budapest, Kecskeméti u. 2.

Bejelentkezés
+36-70-464-6393

Hétfő - Péntek
8:00 - 20:00

A kombinált fogpótlás két részből áll

 
– a hídpótlás a fix, rögzített rész (további információk erről található még a „hidak" és a „fémkerámia korona" menüpontnál)
 
– kivehető, részleges fémlemezes műfogsor, protézis (további információk erről található még a „részleges kivehető fogsor" menüpontnál)
 

Az ún. kombinált munka (a rögzített és a kivehető fogpótlás kombinációja) sok esetben az egyetlen járható út, amennyiben a páciens nem rendelkezik elegendő foggal, hogy hídpótlást készíthessünk a teljes állcsontjára és/vagy implantátumot helyezzünk be (pl. a csont hiánya vagy a kedvezőtlen végeredmény miatt nem lehetséges). Elkészítése sok időt vesz igénybe és bonyolult fogtechnikai munkának számít, de sokkal esztétikusabb és tökéletesebb megoldást jelent a híd + kapcsos, részleges fogsorhoz képest.

A meglévő fogakra hidat készítünk, amelyhez egy fémlemezre készített részleges fogsort gyártunk. Ezt a fogsort egy vagy két oldalon (függően az illeszkedési helytől) speciális, ún. csúsztató köti össze a híddal, pontosabban illeszkedik a hídhoz. Ez a csúsztató lehet vertikális vagy horizontális, lehet tapadás elven működő (frikatív), patent rendszerű (egyértelműbb rögzítés), nyomógombos vagy lengő reteszes.

Mivel a rögzített rész stabil, nem mozgatható, a kivehető részt (fogsor) stabilizálja, a helyén tartja. Ez a stabilitás alapvetően tehát a precíziós csúsztató(k)nak köszönhető ami összefogja a két különböző fogpótlást, így biztosítva tökéletes harapást és külső megjelenést egyaránt.

Előnyei a hídpótlással szemben: egyszerű megjelenés, alacsonyabb ár, alacsony valószínűség arra, hogy további problémák adódjanak.

Hátrányai a körhíddal szemben: csökkentett stabilitás, csak részben rögzített fogpótlás.

A normál, kapcsos fogsorral szemben a hátránya, hogy egy kicsit drágább, azonban minden egyéb a kombinált munka előnyét mutatja (pl.: a kapcsolódó fogat/koronát nem lazítja ki a folyamatos használat során ill. sokkal esztétikusabb).

Létezik a teleszkópos rendszerű fogsor, abban az esetben készítjük, ha kevés stabil fog áll rendelkezésre, illetve olyan az elhelyezkedésük, hogy hídba nem foghatóak össze. a fogakra fémsapkák készülnek, és arra második fém teleszkópokkal kapcsolódik a fogsor.

Minden esetben fémlemezre készül a műfogsor, ezért kisebb méretű, mint a hagyományos kivehető (műanyag, akril) fogsorok ill. csak részleges, ezért sokkal kevésbé feltűnő. A híd pedig meglévő fogakra készül, így biztosítható, hogy a fogazat szépen, sorbarendezve köszönjön vissza a tükörből, valmint megosztva a harapás által kifejtett erőt, az egyenletesen oszlik szét a teljes fogtechnikai munkán, nem pedig csak a kivehető részre összpontosul.
Ez jelentősen meghosszabbítja a protetikai munka éllettartamát és segít megelőzni a csontsorvadást, a parodontózist.