1053 Budapest, Kecskeméti u. 2.

Bejelentkezés
+36-70-464-6393

Hétfő - Péntek
8:00 - 20:00

Mi az a fogászati híd? 

Fogászati hidat olyan esetekben készítenek, amikor egy, vagy több fog hiányzik a fogívből. Ilyenkor a foghiány melletti fogakat megfelelő technikával előkészítik, és ezekre az úgynevezett hídpillérekre ragasztják a pótlást.
 

A hidak kiterjesztése szerint több lehetőségről is beszélhetünk

Hagyományos fogászati hídnak nevezzük azt a hidat, amely csak a hiányt határoló fogakig terjed ki, tovább nem. Ezeket általában kisebb számú foghiány esetén alkalmazzuk. Amennyiben több fog is hiányzik a fogívből, úgy készíhetünk szabad végű fogászati hídakat. Ebben az esetben a híd továbbterjed a hídpilléren, a legutolsó hídtag nincsen fogra ragasztva.

Hídpótlások készülhetnek implantátumokra is

Implantátumokat használhatunk hídpótlások elhorgonyzására is. A fogászati implantátum egy műgyökér, amelyet a hiányzó fogak helyére ültetnek be. Egyszeres foghiány esetén, a becsontosodás után készíthetünk implantátumra egyszeres koronát is, de nagyobb foghiányok esetén nem szükséges minden egyes hiányzó fog helyére implantátumot behelyezni. Nagyobb foghiányoknál a megfelelő helyekre behelyezett implantátumra hídpótlást készíthetnek. Teljes foghiány esetén is készíthetnek rögzített, implantátumon nyugvó pótlásokat.

Hídkészítés menete

  • Fogak előkészítése hagyományos, vagy vállas csiszolással
  • Lenyomatkészítés
  • Ideiglenes pótlások készítése
  • Fogszínválasztás
  • Hídvázpróba
  • Mattpróba
  • Híd átadása
  • Anyaga szerint több lehetőség is rendelkezésre áll

A legrégebbi technológia a fémkerámia híd, amely egy fém vázat tartalmaz, mely kobalt-króm, illetve különböző aranytartalmú nemesfém, amelyre plasztikus formában lepleznek fogszínű kerámiát, így a fém részek egyáltalán nem látszódnak. Modernebb technológiának számít a cirkon vázra (Zirkonzahn) készült porcelán leplezésű híd, itt már a váz is fogszínű, esztétikailag tökéletes megoldás. A hídvázat CAD/CAM módszerrel készítik. Esztétikai szempontból a legjobb megoldás a préskerámia korona (IPS Empress), ezeket azonban csak front régióban használják, mivel gyengébbek, mint az előzőek.