1053 Budapest, Kecskeméti u. 2.

Bejelentkezés
+36-70-464-6393

Hétfő - Péntek
8:00 - 20:00

A fogorvos, asszisztens, fogtechnikus szoros egységet alkot a munka során.

 
A fogorvos, asszisztens, fogtechnikus szoros egységet alkot a munka során. A fogtechnikus feladata a fogorvos által előkészített helyzetekre a pótlások elkészítése. A fogorvos leírásokkal, instrukciókkal, lenyomatokkal kommunikál a fogtechnikussal. Ezek az adatok írják le az adott páciens egyéni szájképleteit.
 

A legfontosabb a fogorvos által vett lenyomat

A lenyomatanyagoknak több típusát különítik el, ezeket pontosságuk, állaguk, tartósságuk alapján csoportosíthatják. Legyakrabban alginátot, addíciós, illetve kondenzációs szilikongumit (A-szilikon, C-szilikonok) használnak. Régebben gyakran használtak gipszet is lenyomatanyagként. A fogorvosi lenyomat a szájképletek negatív mása.

A technikus a lenyomatból mintát készít

A fogtechnikus gipsszel önti ki a lenyomatokat, így készíti el a szájképletek pontos mását. A gipszekből is több féle áll rendelkezésre, attól függően, hogy éppen mit készítenek.

A fogtechnikának 4 fő része van

1. Rögzített fogpótlások: koronák, hídak, héjak, implantátumra készült fogpótlások, inalyek

2. Kivehető fogpótlások: teljes kivehető, részleges kivhető fogpótlások, illetve implantátumra készült hibrid fogpótlások.

3. Maxillofaciális pótlások (epithézisek): fogorvosok, illetve fogtechnikusok készítik általában az olyan pótlásokat is, amely bizonyos arcrészletek hiányát pótolják (pl.: orr, fül, szem). A fogorvosi szakma részét képezi a különböző lenyomatanyagok, illetve egyéb mintázó anyagok részletes ismeretét, ezért együttműködésükkel szinte bármilyen pótlást elkészíthetnek.

4. Fogszabályozó készülékek: fogtechnikus készíti a kivehető fogszabályozó készülékeket, amelyek tartalmaznak rugókat, csavarokat és drótokat.