Gyakran halljuk, hogy az ápolt megjelenés fél siker, legyen szó állásinterjúról, randevúról vagy akár egy szimpla baráti összejövetelről. Talán mondanunk sem kell, hogy külsőnk ragyogásán sokat dob fogunk hófehér csillogása is, ami – ha nem otthon kísérletezgetünk, hanem képzett szakember segítségét kérjük – szerencsére gyorsan és biztonságosan elérhető.

A fogfehérítéssel kapcsolatban még napjainkban is igen sok tévhit terjeng. Összeszedtük a leggyakrabban hallott alaptalan állításokat, hogy megcáfoljuk azokat. Cikkünk végén pedig azoknak ajánlunk két remek, hatásos és biztonságos megoldást, akik vágynak a hófehéren csillogó fogsorra, de nem tudják, hogyan is érhetnék el álmaik ragyogó mosolyát!

A fogfehérítés roncsolja a fogakat.

Az egyik leggyakrabban elhangzó vád, hogy a fogfehérítés károsíthatja a fogzománcot. Ez azonban tévedés, hiszen a fogfehérítő eljárás nem a zománc belső szerkezetében idéz elő változásokat. A beavatkozás során használt fehérítő gél a speciális kék fény hatására lebomlik, az így felszabaduló oxigén pedig a fogzománc mikrobarázdáiban teszi a dolgát, kivilágosítja az elszíneződéseket.

Mivel az eljárás a fogak szerkezetére nézve semmiféle káros hatással nincs, ezért a kezelés igény szerint rendszeresen elvégezhető.

Ha egyszer elkezdjük, folyamatosan szükségünk lesz újabb és újabb fogfehérítésre, mert a fogak állapota gyorsabban romlik.

Az előző pontban már tisztáztuk, hogy a fogfehérítés nem „marásos” technológián alapul, tehát nem sérti meg a fogzománc szerkezetét és nem ront a fogak állapotán. Épp ellenkezőleg: az eljárás után simábbá válik a fogfelszín, így nehezebben tapad meg rajta a lepedék, valamint a fog tisztítása is alaposabb lehet. Amikor roncsolódik a zománc és érdesebbé válik a felület, a fogfelszín valóban jóval könnyebben és gyorsabban elszíneződik – de a fogfehérítés esetében zománckárosodásról szó sincs!
A fogfehérítés időtálló eredménnyel kecsegtet, de hogy mennyire tartós a hatás, az függ a páciens étkezési és életmódbeli szokásaitól (színező ételek és italok rendszeres fogyasztása, a mértéktelen kávézás, a dohányzás értelemszerűen negatív hatással van a fogak színére, állapotára), valamint a helyesen kivitelezett és rendszeres fogápolástól.

A fogfehérítés fölösleges, mert a fog szépségének megőrzéséhez elegendő az alapos fogmosás.

Sajnos ez nem így van. Fogkefével és a kiegészítő otthoni szájápolási eszközökkel nem lehet minden ételmaradékot és egyéb szennyeződést maradéktalanul eltávolítani a fogak felszínéről, a fogközökből.
Az el nem távolított szennyeződések színtelen, ragacsos lepedéket képeznek a fogfelszínen, ami idővel megszilárdul. A fogkő a baktériumok szaporodásának táptalaja, elhanyagolása fogínybetegségek és számos egyéb szövődmény forrása lehet.
Ha profi szakemberekhez fordul, akkor biztos lehet benne, hogy ők minden fogfehérítés előtt elvégeznek egy úgynevezett dentálhigiénés kezelést is, amely eltávolítja a lerakódásokat, a fogkövet a fogakról. Így nem csak ragyogóan szép mosollyal távozhat a rendelőből, de sokat tett a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért, az egészségéért.

A fogkrémek ugyanúgy fehérítik a fogainkat.

Ugye ismerősek azok a reklámok, amelyek „szuperintelligens” fogfehérítő fogkrémeket mutatnak be és egy-két hét használat után már látható eredményeket ígérnek? Mindez azonban csak mese habbal, hiszen a fogkrémek fehérítő képessége minimális, csaknem a nullával egyenlő, és nem vehetik fel a versenyt a szakember által elvégzett eljárással. Fog- és ínyérzékenységet viszont okozhatnak, úgyhogy figyeljen oda a használatukra: csak módjával vagy egyáltalán ne alkalmazza a „whitening” fogkrémeket!

A házi praktikák sokkal kíméletesebbek és egészségesebbek, mint a speciális fogfehérítés.

Számos betegség vagy probléma esetén nyúlhatunk a régi korok jól bevált módszereihez, alternatív megoldásaihoz, de a fogfehérítés nem tartozik ezek közé. A témában rengeteg olyan tipp forog közszájon, amelyek hatásosak ugyan, de a sikernek súlyos ára van: a fogaink egészsége. A „filléres házi praktikaként” definiált, szódabikarbónával vagy sóval végzett fehérítéskor például a szóda és a só szemcséi megsértik, összekarcolják a zománcot, a szintén gyakran dicsért narancshéj és a citromlé pedig felmarja azt, ami akár a fog szuvasodását is előidézheti. Nem túl kíméletes a hidrogén-peroxid sem, amely a fogzománc mellett az ínyt is károsítja. Hagyja tehát a sufnituningot, bízza a mosolyát a profikra!

Mi a megoldás?

Ha szebb és egészséges fogsort szeretne, mindenképpen forduljon szakemberhez, a fogfehérítés ugyanis nem az a tudomány, amelyhez mindenki ért. A leggyorsabb, legtartósabb, legmegbízhatóbb eredményt – bárki bármit mond – csak a fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember által felügyelt professzionális eljárásokat alkalmazva érhetjük el!

A választható professzionális eljárások mindegyike azonnali esztétikai eredménnyel jár, ráadásul a megfelelő szájhigiénia fenntartásához is segítséget nyújt.

A kezelés után eltűnik az elszíneződésért és fogkőképződésért felelős lepedékréteg, megszűnik a rossz leheletet és csökken az ínygyulladás kialakulásának kockázata is.

Otthoni fogfehérítés

Az otthoni fogfehérítést a saját kuckójában, kényelmesen el tudja végezni. A rendelőben vett lenyomat alapján a fogtechnikai labor elkészíti a fogmodelljének megfelelő precíziós sínt a felső és alsó fogívre. Otthonában Ön erre a sínre viszi fel a speciális fogfehérítő gélt, majd – fogmosást követően – a sínt felhelyezi a fogaira. A sín eltávolítása után alapos öblögetésre van szükség.
A rendelőnkben elérhető fehérítő gélt alkalmazva elegendő napi néhány órán át a fogakon tartani a sínt, a gél ennyi idő alatt ki is fejti a hatását. A kezelés időtartama minimum négy, maximum hat nap.

Rendelői fogfehérítés

A rendelői kezelés első lépésként védőbevonattal izoláljuk az ínyt, így megakadályozzuk a szájnyálkahártya sérülését, irritációját. Ezt követően a fogak felszínére fehérítő gélt viszünk fel, amit speciális kék fénnyel világítunk meg. Néhány perc után eltávolítjuk a zselét és újabb adagot teszünk a fog felszínére. Ezt a folyamatot többször ismételjük, így akár több árnyalatnyi színjavulást is elérhetünk.

De mindenekelőtt: a kötelező dentálhigiéniai kezelés!
Fontos hangsúlyoznunk, hogy mind az otthoni, mind a rendelői fogfehérítés előtt elvégzünk egy alapos dentálhigiénés kezelést, így a fehérítő gél nem a lerakódásokra, lepedékre, fogkőre kerül. Sajnos sok helyen ezt nem teszik meg, pedig e nélkül gyakorlatilag eredménytelen lesz az eljárás. A fogkő-eltávolítás után általában várni kell 1-2 napot, azt követően érdemes belevágni a fogfehérítésbe!

Biztonság, hatékonyság, tündöklő mosoly!
Mindegy, hogy az otthoni vagy a rendelői eljárást választja, biztos lehet abban, hogy mindkét módszer professzionális anyagokat alkalmaz, biztonságos, hatásos, és rövid időn belül megadja a vágyott ragyogást!